Hvor kommer jeg fra:
Med akut fare for at være håbløst selvoptaget og for at tage munden for fuld, så forsøger jeg her at uddybe min baggrund og virke ☺ Lars Møller

Mere om åndedrættet, Mindfulness og MBSR
Jeg et til stadighed fascineret af åndedrættet. Det åndedræt jeg bruger til at spille saxofon, det åndedræt vi musikere deler med hinanden og med publikum og det fælles åndedræt på et mindfulnesshold, som understøtter de helt unikke kvaliteter ved det fysiske, følelsesmæssige og mentale samhørighedsrum, man også kan kalde bevist opmærksomt kærligvenligt nærvær.

Foruden at være afgørende brændstof til at adressere og arbejde med nisserne i mit eget sind, ser jeg mit arbejde med Mindfulness som en fortsat undersøgelse af hvordan det er muligt facilitere dette samhørighedsrum for erkendelser og udvikling. Så selvom de MBSR forløb, jeg er med til at skabe rammerne for, naturligvis følger det fastlagte og veldokumenterede program, er der for mig stadig en lige linje fra den indiske musikalsk fordybelses tradition over den vestlige orkestertradition til det klassiske 8 ugers MBSR program.

Lars Møller

Min historie med musikken og meditation – helt kort:
Efter at have været bosat i New York i slut 1980’erne og fået en rimeligt ”katapultagtigt” karrierestart som jazzsaxofonist, kastede jeg mig i 1990’erne over den helt anderledes tilgang til musikalsk og følelsesmæssig fordybelse, som er indlejret i den traditionelle indisk musiktradition. Jeg boede hos mine lærere i Indien år i 4 vintre og fik den gave at blive undervist i de arketypiske alment menneskelige følelser der er kernen i de melodiske indiske ragaer. Siden da har en betydelig del af mit musikalske virke været forskellige forsøg på at inkorporere den indiske og andre globale traditioner med vores vesterlandske musiktraditioner.

Efterhånden som min oprindelige stædige fornægtelse af, at min musikalske nysgerrighed havde et spirituelt sigte, dampede af, indså jeg, at selve den indiske læreprocess var en dybt meditativ initiering. Først i 2015 fik jeg af musikeren og åndsmennesket Peter Bastian praktisk instruktion i at meditere. Med tanke på at jeg i så mange år havde arbejdet med musikalske fordybelsestraditioner, morer det mig lidt over, at det virkeligt skulle tage så mange år inden jeg fik bagdelen i puden og begyndte at kigge systematisk på sindets inderside. På den anden side fornemmer jeg dog i min daglige meditationspraksis og de jævnlige ”Vipassana” (insigts) meditationsretreats jeg deltager i, at jeg kan trække lidt på mine mere end 50.000 times øvning på saxofon.

Uddannelse i MBSR:
Da jeg for nogle år siden ved udviklingen af det indisk inspirerede musikalske projekt ”RagaMeditation” blev opmærksom på at jeg savnede nogle gode svar på hvad meditation er, meldte jeg mig til uddannelsen i MBSR programmet ved Dansk Center for Mindfulness ved Aarhus Universtitet. Med et levet liv og en vis sans for humor og uformel dialog i øjenhøjde i bagagen tilbyder jeg nu kurser i mindfulness – primært i MBSR programmet.

Undervisningserfaring:
Ud over 35 års undervisningserfaring på alle niveauer fra skoler, musikskoler, konservatorier, højskoler, workshops mm i bl.a. DK, Europa, USA, Brasilien, Indien har jeg både med proffesionelle og amatører indgående erfaringer med at facilitere og lede musikalske og andre gruppeprocesser.


Lars Møller, CV

Opsummering af kunstnerisk virke som saxofonist/komponist/dirigent, projektudvikler og underviser

Uddannelse:
Udd. som underviser I Mindfulness Based Stress Reduktion, ved Dansk Center for Mindfulness v Aarhus Universitet 2022.
Udd. som saxofonist hos David Liebman/Joe Allard, New School, New York 1987-89.
Studier af traditionel indisk klassisk musik af Anant Lal, New Delhi 1990-93
Udd. komponist hos Bob Brookmeyer, Rytmisk Musikkonservatorium 1997-98

Faste aktiviteter, stillinger o lign:
Orkesterleder af egne mindre jazzensembler 1985-
Underviser Musikkonservatorierne i Aarhus, Odense og København 1995-2004
Kunstnerisk leder, Copenhagen Jazz Orchestra 1998-2011 og 2021-
Saxofonist, DR Big Band 2002-2011
Orkesterchef, Aarhus Jazz Orchestra 2012-15,
Underviser Hochschule Luzern, Sweits 2016-17
Huskomponist, Aarhus Jazz Orchestra 2016-17
Stifter af Global Jazz Explorer Institute 2016-
Stifter af Copenhagen Mindfulness 2022-

Udvalgte værker for større ensembler:
"ÅND - The Spirit of Breath" (2022) med Copenhagen Jazz Orchestra og Florian Weber
"Gandhi Revisited" (2019) med Palle Mikkelborg og Norddeutscher Rundfunk Big Band.
"Brazilian Aria" (2019) med Egberto Gismonti og Copenhagen Jazz Orchestra.
"Apollo" (2019), audiovisuel fortælling med Norddeutche Rundfunk Big Band.
"Glow of Benares" (Dacapo 2017) m Aarhus Jazz Orchestra / Randers Kammerorkester
"ReWrite of Spring" (Dacapo 2015) m Aarhus Jazz Orchestra, Liebman, Mazur.
“Episodes" med The Orchestra (Calibrated 2011)
"Skandinaviske Klagesange" m Jomi Massage og DR Big Band (Playground 2006)
"New Skies" med The Orchestra (Dacapo 2001)

Vigtigste udgivelser med mindre ensembler:
Copenhagen Groove, Pyramid, Cross Current, Circles, "Colours", "Kaleidoscope", Centrifugal, Trialouge, Jazzpar Concerts, Phobia, “Jazz Explorer" Trio, RagaJazz-Purple Twilight.

Priser og hædersbevisninger:
Statens Kunstfonds 3 årige arbejdslegat (2006) og specialpris (2011), DJBFAs Hæderpris (1998), Dansk Grammy/DMA (2000), JASA prisen (2000), 1. pris International Jazz Composers Symposium (2008), H.C. Lumbye prisen (2015), Julie Friisholms mindelegat (2017).

Kontakt:
lars(at)copenhagenmindfulness.com
(+45) 2174 9189